Renovatie Nicolaasstraat 5 in Utrecht | 2013

Het betreft een winkel met woonhuis waarvan de oudste delen dateren uit 1880. Het gebouw gaat opnieuw gefundeerd worden op heipalen. Door de lage waterstanden zijn de kleilagen ingeklonken, waardoor de fundering wegzakt. Hierdoor is bijvoorbeeld de hele achtergevel gescheurd.

Dit biedt de mogelijkheid om het hele huis zodanig te renoveren dat het qua comfort, gezondheid en energie weer geheel aan de huidige maatstaven voldoet. Installatietechnisch is de woning straks voorzien van lage temperatuur vloerverwarming, CO2 gestuurde ventilatie met warmteterugwinning en is de woning goed geïsoleerd.

De achtergevel is op het zuiden gericht, wat het aantrekkelijk maakt om deze wand volledig van glas te maken, zodat de warmte van de lente- en herfstzon binnenkomt. De gevel wordt voorzien van luifels zodat de warme zomerzon buiten blijft. Niet alleen is dit energetisch interessant ook het uitzicht op de bomen in de grote aangrenzende tuinen dat wordt binnengehaald zorgt voor een niet stedelijke sfeer. Het dakterras met het uitzicht op de Dom en de vele andere oude kerken daarentegen geeft juist het gevoel dat je midden in de stad leeft. Eén van de kwaliteiten van de woning is dat je straks op elke verdieping naar buiten kunt.

Renovatie Nicolaasstraat 5 in Utrecht | 2013

NICOLAASSTRAAT UTRECHT