Woonhuis in Berkel-Enschot | 2012

Het klassieke volume is opgevat als een sculptuur, een stenen massa die lijkt te zijn uitgehold om ruimtes en raamopeningen te verkrijgen. De diepe negge en de afwezigheid van lateien versterken dit massieve karakter. Geen retro-architectuur als gekopieerd beeld, maar een sculpturale interpretatie van dit beeld. Een afdruk van de klassieke gevelluiken lijkt in de stenen massa gedrukt te zijn en op gelijke wijze lijkt de beëindiging van de kopgevels uit die massa getrokken te worden.

Bij het energetisch concept is het uitgangspunt een compact woonvolume waardoor het geveloppervlak en daarmee ook het energieverlies beperkt blijft. De tuin is zuidwest georiënteerd en exact op het zuiden snijdt een glazen pui op de begane grond door het klassieke volume. De uitkragende verdieping houdt de hoogstaande zomerzon voor een groot deel buiten en laat de laagstaande winterzon binnen. De woning wordt verwarmd door een warmtepomp. Daarnaast wordt het dak aan de zuidzijde geheel bedekt met zwarte zonnepanelen die de warmtepomp en de woning van elektriciteit voorzien. De praktijk heeft inmiddels uitgewezen dat deze woning een bijzonder efficiënte energiebalans heeft.

Woonhuis in Berkel-Enschot | 2012

atelier U:
ontwerp, technische uitwerking en bouwbegeleiding
constructie:
Duisters constructie adviesburo, Budel
uitvoering:
Vos bouwbedrijf, Weert
bruto vloeroppervlak:
325 m2
bruto inhoud:
941 m3
kavel:
587 m2
bebouwd:
99 m2
bijzonderheden:
39 m2 PV-cellen, 8 kW warmtepomp

WOONHUIS BERKEL-ENSCHOT