Woonhuis in Nijmegen | 2006

De woning is volledig georganiseerd rondom de keuken. Deze hoeft echter niet gepasseerd te worden wanneer men via de voordeur binnenkomt. Vanuit de keuken zijn er diverse directe relaties met ondermeer de speelkamer, de woonkamer, maar met name ook met de tuin. Het wonen is georiƫnteerd op de tuin op het zuiden middels grote glasvlakken. Om de tuin optimaal te benutten en enige afstand te nemen van de achterburen is het woonhuis op de rooilijn geplaatst. Deze voorgevel is meer gesloten van karakter. De lange strookramen geven van alle niveaus in de woning contact met het straatleven.

De woning is met een slimme bouwmethodiek gerealiseerd. Niet alleen om binnen het beperkte budget veel te kunnen doen, maar ook om een geheel vrij indeelbare woning te maken. De bouw is in de sociale werkplaats geheel prefab voorbereid, waardoor de uitvoering ter plaatse maar 6 weken geduurd heeft. Dit komt door een slimme combinatie van staal, kanaalplaten en houtskeletbouw. De gevels zijn bekleed met leien om de functionele vorm van de woning een natuurlijke uitstraling te geven.

Woonhuis in Nijmegen | 2006

atelier U:
ontwerp, technische uitwerking en bouwbegeleiding
constructie:
Peters en Van Leeuwen, Gouda
uitvoering:
in eigen beheer
bruto vloeroppervlak:
256 m2
bruto inhoud:
890 m3
bijzonderheden:
Het project heeft de welstandsprijs van de gemeente Nijmegen gekregen.

De gemeente Nijmegen heeft het woonhuis in zijn voorlichting gebruikt hoe met weinig middelen goede architectuur gerealiseerd kan worden.

Tentoonstelling plan van de maand 2005/2006.

WOONHUIS WAALSPRONG